Quan estem desenvolupant una aplicació, sigui amb el llenguatge que sigui, és imprescindible poder fer un debug del codi escrit per a comprovar el correcte funcionament. La majoria d’entorns de desenvolupament ja incorporem aquesta possibilitat, per exemple amb el NetBeans si estem escrivint codi Java podem fer un debug d’aquest sense haver de configurar res de res. En canvi si estem programant amb llenguatge PHP cal fer una petita configuració per a que el NetBeans ens permeti fer debug del codi escrit. Això ho realitzarem amb l’extensió xDebug.
Anem doncs a veure com realitzar aquesta configuració al nostre equip sota el sistema operatiu d’Apple Mac OS X Yosemite.
1. – Obrirem el fitxer php.ini ubicat a /etc i li afegirem les següents línies al final d’aquest:
zend_extension=/usr/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20121212/xdebug.so xdebug.remote_enable=1 xdebug.remote_handler=dbgp xdebug.remote_host=127.0.0.1 xdebug.remote_port=9000 xdebug.remote_autostart=0 xdebug.remote_connect_back=0 xdebug.profiler_enable=0 xdebug.profiler_enable_trigger=0 xdebug.profiler_output_name=cachegrind.out.%s.%t
Caldrà tenir permisos sobre el fitxer per tal de poder guardar els canvis.
2. – Ara només ens queda reiniciar el servidor Apache, per a fer-ho obrim un terminal (Aplications/Utilities/terminal)
sudo apachectl restart
3. – Obrirem el nostre projecte amb PHP des de el NetBeans i executarem el nostre codi amb mode debug (command + F5). Podrem establir els breakpoints necessaris per poder analitzar el codi pas a pas.